pixel

Мелроуз Рисорсиз иска да изгради частно газохранилище

галата

Източник: publics.bg

Британската компания „Мелроуз Рисорсиз“, която добива природен газ край Каварна, планира да изгради свое частно хранилище в изчерпаното находище „Галата“. Това съобщи Дейвид Арчър, изпълнителен директор на дружеството, по време на конференция, организирана от Българския енергиен форум в София.
Първоначално държавата планираше да прави хранилище в Галата. „Мелроуз“ като концесионер обаче не е съгласна да отстъпи правото върху площта, според източник от икономическото министерство, цитиран от в. „Труд“. Местоположението на „Галата“ може да бъде определено като стратегическо по две причини – на близо Румъния разработва големи газови находища, а край Варна ще е входът на газопровода „Южен поток“ в България.
Междувременно изпълнителният директор на държавната „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков съобщи, че вече има интерес да бъде използвано единственото хранилище край Чирен от участниците в проектите за бъдещите газопроводи „Южен поток“ и „Набуко“. Преди това обаче съоръжението трябва да бъде разширено.
В момента от хранилището могат да бъдат извличани по 4,25 млн. куб. метра дневно, което може да компенсира липсите на газ при много студено време.
Досега съоръжението не е разширено, защото нямало интерес към запълването му, обясни Темелков.
Държавата разглежда три варианта за разширението на Чирен. При най-оптимистичния дневният му максимален дебит ще бъде 10 млн. куб. метра, а капацитетът му – 1 млрд. (сега е 550 млн.). Това би струвало около 370 млн. евро, изчисляват от „Булгартрансгаз“.
Очаква се в началото на следващата година да бъдат обявени конкурси за предпроектни проучвания на обекта. Преди това трябва да заработят междусистемните връзки с Гърция и Румъния, за да има с какво да се запълни хранилището, каза Темелков.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: