pixel

Когато е много студено и отоплението стачкува

baumit

Без изолация температурата в помещенията спада драматично за няколко часа. Това показват актуалните измервания в изследователския парк Вива на Баумит. Съответно изолираните масивни къщи задържат топлината до поносимо ниво.

Вопфинг, 11. януари 2017 – Петък вечер е и зимата върлува с пълна сила. И въпреки че външният термометър показва минус 12°C, в хола семейството се радва на комфортните 21°C. Изведнъж термостатът в стаята дава техническа грешка, отоплителният котел спира да работи, ремонтната група ще може да бъде извикана едва в понеделник – кошмар за всеки собственик на жилище. Какво ще стане с къщата без отопление през следващите 48 часа, това симулират експертите в изследователския парк Вива на Баумит.

Топлоизолирането пази от студа и се грижи за уюта

В изследователския парк беше изключено отоплението за 48 часа. „Изследователите наблюдаваха съвсем ясно какво се случва тогава“, споделя д-р Юрген Лоренц, ръководител на отдела „Изследвания и развитие на продуктите“ при Баумит Вопфингер. „Защото различията при отделните стенни конструкции по отношение на съхранението на топлината се показаха много ясно.“ Така след два дни една неизолирана тухлена къща показва вътрешна температура от 4°C и температура на стената от 1°C. Изолираната масивна къща (25см тухла или бетон) дори и след 48 часа без отопление показва стойности между  15°C до 17°C както на вътрешната температура на въздуха, така и на външната стена.

baumit

Всичко зависи от акумулиращата маса 

Освен професионално положената топлоизолационна система, решаващо влияние върху температурата и чувството за комфорт в помещенията играе и акумулиращата маса на стенната конструкция. Измерванията показват, че при прекъсване на отоплението масивните тежки стени съхраняват излъчената топлина и след това я отдават бавно. Д-р Лоренц обяснява: „Този буферен ефект се грижи за по-постоянна вътрешна температура, а през зимата и за усещането за комфорт“. Колкото по-лека е стенната конструкция, толкова по-ниски са измерените вътрешни температури, въпреки че материалите, от които е изградена стената, имат точно същата U-стойност и показват същото изолационно въздействие.

Вива, изследователския парк на Баумит

Вива, изследователският парк на Баумит със своите 10 къщи, разположени във Вопфинг – централата на Баумит, намираща се в Долна Австрия, е най-големият изследователски проект в Европа, който сравнява различни строителни материали. Тук се тестват научно за първи път комбинации от материали, които са взети от практиката, като се съблюдава полезността им.  Измерванията, анализите и оценките се правят от външни независими изследователски съоръжения в тясно сътрудничество с Баумит.

Развитие на температурата през зимата

Спиране на отоплението за два дни при температура (-12°C).
Материали, изграждащи стената Вътрешна температура Температура на стената в мазилката Дебелина на изолацията
25 см тухли 4°C 1°C няма
Стени от дървени конструкции 11°C 7°C U=0,15
50 см тухли с пълнеж 13°C 12°C U=0,15
Стени от масивно дърво 13°C 13°C U=0,15
25 см тухли 15°C 15°C U=0,15
Beton 17°C 17°C U=0,15

При изключване на отоплението след два дни неизолираната къща показва температура на стената от 1°C и температура на въздуха в помещението 4°C. Съответно топлината в изолираното помещение се задържа много по-дълго.

Буферният ефект на тежките масивни стени се грижи за по-постоянна вътрешна температура и чувство за комфорт. 

Баумит България

Baumit предлага всичко за фасадата - топлоизолационни системи, мазилки, бои. Топлоизолационните системи “Баумит” са икономически изгодни, трайни във времето и намаляват разходите за отопление до 50%.

Прочетете също: