pixel

Китай строи нов мегаполис

Jing-Jin-Ji

В Китай са решили да създадат мегаполис – агломерат от градове, чието население ще надвишава 130 млн. души, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Площта на обединяваните територии под название Джин-Цзин-Джи“ (Jing-Jin-Ji) ще възлиза на 132 хиляди квадратни километра. Това необичайно название е само част от топонимите на най-големите селища в агломерацията Пекин, Тиендзин и Хефей.

На всеки от градовете ще бъде отредена специфична роля: Пекин (7,8 млн) ще бъде „отговорен” за технологиите и културата, в Тиендцзин (3,7 млн) ще се занимават с технологични изследвания. Ролята на Хефей (1,3 млн) засега не е определена, но вероятно там ще бъдат разположени не големи производства.

Планира се триъгълникът да се запълва с разрастване на съществуващи и новосъздадени селища.

„Мегаполисът ще стане локомотив на икономическите реформи на страната” – казва за изданието Лю Ганг, професор в Нанкайския университет в Тиендзин, консултиращ местните власти в областта на регионалното развитие.

Китай в момента разработва система за високоскоростна железопътна мрежа на територията на бъдещата англомерация, която ще позволи на нейните жители бързо да се предвижват от една до друга точка.

Друг грандиозен проект, който Китай наскоро обяви, беше строителството на най-дългия мост в света.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: