На какво разчита този мегапроект в Австралия

Queen's Wharf

Бризбейн е третият по големина град в Австралия, възникнал в началото на 18 век. Сега на това историческо място се строи и реновира. Новият квартал Queen’s Wharf ще се простира на 12 хектара с бизнес помещения, 50 нови бара, кафенета и ресторанти, 2000 апартамента в три жилищни кули и над 1000 първокласни хотелски стаи.

Екипът на проекта, ръководен от Cottee Parker Architects, използва софтуер от Nemetschek Group, за да организира и координира огромното количество данни. Използвани са:
Archicad за проекта;
Solibri Office за тестване на модели;
dRofus за управление на данни;
Bluebeam Revu за изчерпателна цифрова документация.

„Това е проект с огромни размери, изключителна сложност и почти безброй информационни нива“, обобщава Куинтън Купър от Cottee Parker. „Работата с BIM подход позволява на екипа да организира прегледно цялата важна информация на лесно достъпно, централно място.“

Оперативната съвместимост и последователният работен процес на Open BIM са от съществено значение за този проект. „Няма как да го заобиколим, ако се замислим, че в пиковите моменти до 300 души работят едновременно и координират над 200 различни строителни модела“, обяснява Габор Гуляс, ръководител на проекти и операционен мениджър за дигитално инженерство в DBM Vircon. DBM Vircon отговаря за управление на целия строителен проект.

Разработването на новия квартал в Бризбейн, чието изграждане започна през 2017 г. и трябва да завърши през 2024 г., вече получи две награди – „buildingSMART International award for best design“ и 6-звезден рейтинг „Green star communities“ за устойчиво развитие.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: