pixel

Кедрова ламперия за фасадата на Университета в Токио

fasada

Всички знаем колко красиво и уютно изглеждат вилите и къщите, облицовани отвън с дървена ламперия. Рядко обаче тази красота е приложима за големите, многоетажни сгради. Затова и повечето университетски комплекси изглеждат студено и високомерно със своите бетонни структури. Дизайнерът Кенго Кума е решил да избяга от това и да направи сграда, която създава чувство за мекота и топлина. Затова той използвал стотици дървени лайсни, за да покрие фасадата на Университета в Токио. Резултатът е сграда с мек, естествен екстериор, който изглежда така, сякаш е жив.

Daiwa Ubiquitous Computing Research Building е сграда, в която се помещава изследователски център, занимаващ се с това как хората стават все по-свързани помежду си благодарение на онлайн мрежите. За да приляга на иновациите, които се разработват вътре, сградата била препроектирана от Кенго Кума така, че външният вид на триетажната постройка се сдобил с напълно уникален изглед, съобщава greentech.bg.

Лайсни от кедрово дърво били разположени по цялата сграда подобно на пера и люспи, групирани по пет или по десет, а след това подредени шахматно по диагонал. “Тук панелите от естествени материали са подредени на леки извивки, образувайки гладка и органична фасада”, заяви фирмата.

Отвор в основата на сградата създава рамка, подобна на пещера, към парка зад сградата.

fasada

dfhgdfhdsh

fasada

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: