520 млн. лв. ще струва тунелът под Шипка

tunel shipka

Тунелът под Шипка ще се строи, реши правителството. Съоръжението е вписано като част от втората фаза на обходния път на Габрово, а стойността му е 520 млн. лв. Предвижда се финансирането да е от неусвоени пари от ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” или от националния бюджет.

Изпълнението на втората фаза на обхода е предвидено за 2016-2020 г. и включва строителство на път с дължина 10,87 км и 3,22 км тунел под връх Шипка.

Първата фаза, която е в процес на изпълнение, включва строителството на участък с дължина 23,25 км и етапна връзка с първокласния път между Велико Търново и Габрово, както и разширен идеен проект за тунела под Шипка.

Средствата, които са 98 562 050,88 лв., са осигурени от подписан на 14 май 2013 г. договор за безвъзмездна финансова помощ между министерството на транспорта и пътната агенция.

Обходният път на Габрово е част от трансевропейски коридор Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис. Той ще осигури преминаване през Стара планина в централната част и е възлова за транспортните потоци в посока север – юг.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: