pixel

10 млн. лв. ще струва новият център в Пловдив

plovdiv

Новата визия на пловдивския площад „Централен” ще струва около 10 милиона лева, обяви кметът Иван Тотев. По думите му Пловдив трябва да посрещне 2019 година, когато ще е Европейска столица на културата, с изцяло обновения площад, съобщи Радио Пловдив.

Тази година ще започне техническото проектиране на обекта, за което са пресметнати 750 000 лева. Решението предстои да вземат общинските съветници, а сумата е изчислена на базата на общата индикативна стойност за целия проект с новата настилка и конструкция, която да позволява допълнително изследване на археологията, обясни Тотев.

Ясен е вече и делът от Централна поща, който Община Пловдив до дни ще поиска да купи от „Български пощи”. Става дума за около 1500 квадратни метра от цялата площ, която е над 4000 квадрата. Част от територията, която общината иска да придобие, за да я превърне в музей, е на подземно ниво, т.е. на равнището на Римския форум и ще бъде свързана с археологическия пласт.

Другото пространство е на партера и обхваща големите фоайета на пощата.

Международният конкурс за бъдещата визия на площад „Централен“ бе спечелен от португалската компания „Фора”. Проектът предвижда приобщаване на археологическите находки и подходящо вписване в цялостната визия на пространството чрез създаване на подземен музей, покрит със специална конструкция, през чиито отвори да се вижда част от археологията.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: