pixel

Видове грундове и бои за метални и дървени повърхности

marisan

Класификация и специфика на основните видове грундове и бои за метални и дървени повърхности

Защитните покрития за метал и дърво, обикновено се предлагат като грундове и бои, със съдържание на органични разтворители и най-често са на алкидна основа. Това е довело до общото наименование на този тип покрития, познато като алкидни грундове и бои. Това не е съвсем коректно, защото те могат да бъдат, както на алкидна и нитроцелулозна, така и на маслена и епоксидна основа, но това е определението, възприето в общата практика.

Съществува тенденция за по-засилено приложение на водоразредими бои и лакове върху повърхности от дърво, в сравнение с тези от метал. От друга страна, продуктите, базирани на органични разтворители, оформят по-здрав филм.

За боите и лаковете за метал и дърво, най-важни са показателите, гланц, покривност, финост, износоустойчивост и съдържание на летливи органични съединения.

1. Видове препарати за предварително третиране на повърхности от метал и дърво

marisan

Корозиралите метални повърхности трябва да бъдат добре почистени (по възможност до метален блясък) или обработени, така че действието на ръждата да бъде блокирано. За целта се използва Преобразувател на ръжда, който я превръща в неразтворимо, твърдо съединение, което се почиства лесно.

marisan

Ако металът или дървото са боядисани и старото покритие е напукано, с лошо сцепление или несъвместимо с новия продукт, който ще се нанася, старата боя може лесно да бъде отстранена с Препарат за отстраняване на стара боя от метал или дърво. Действието на препарата се изразява с омекване и набъбване на старият слой боя, който може да бъде премахнат без усилие, с помощта на шпатула.

2. Видове разредители

marisan

Боите и лаковете на базата на органични разтворители се разреждат до вискозитет, позволяващ лесно нанасяне без окапване, както и по-добра разливност на бояджийския филм. За разлика от водоразтворимите продукти, където разредителят винаги е чиста вода, при другите грундове и бои се използват специални разтворители.

За алкидните бои или лакове, те са тип АМВ или МРТ, а за нитроцелулозните това може да бъде Кореселин и т.н. Особено важно е да се прочете етикетът на всяка боя и препоръката за подходящ разредител. За измиване на инструментите трябва да се използва същият разредител.

3. Видове грундове за метал

marisan

Алкидните грундове за метал с обща употреба се използват като междинен слой за подобряване на адхезията, покривността и правилното разливане и образуване на равномерен филм на финишното покритие, както и за ограничаване на корозията при повърхности, експлоатирани при умерена агресия от външни влияния.

marisan

Антикорозионните алкидни грундове за метал притежават специални свойства за защита срещу корозия и се прилагат във всички случаи, когато металната повърхност ще бъде изложена на въздействието на висока влажност, морска среда, планински климат, промишлено замърсяване или в условията на агресии върху транспортни средства.

4. Видове грундове и импрегнатори за дърво

marisan

Типично за дървените повърхности се явява грундирането чрез импрегнация. Различните видове импрегнатори проникват дълбоко в дървесината, запълват порите, подпомагат шлайфането и я защитават от проникването на влага. Те може да бъдат алкиден или ленен безир, както и специален импрегнатор със съдържание на добавка за борба с вредители.

Алкидните безири проникват дълбоко в дървото, съхнат изключително бързо и осигуряват максимална защита, само с един слой. Лененият безир също има отлична проникваща способност, като по този начин запазва мекотата, еластичността и естествения вид на дървото. Той е особено подходящ за защита и реставрация на старинни предмети. Продуктът представлява разтвор на термично обработено ленено масло и добавки. Нанесен на 2 – 3 слоя, защитава дълготрайно и сигурно дървото от влага. Специалните импрегнатори имат мощно действие срещу различни агресии, насочени към дървото, включително и атаки от дървояди.

5. Често употребявани бои за метал и дърво

Алкидните бои за метал и дърво са предназначени за оформяне на еластично, плътно и гладко покритие, с равномерен цвят, върху предварително подготвени повърхности. Те се предлагат в богата гама цветове и са подходящи за защита срещу умерени агресии, при вътрешни и външни условия.

marisan

Напоследък, много популярна се явява Боята за метал 3 в 1. Нейно основно предимство е, че тя може да бъде нанасяна директно върху корозирал метал (без подвижни люспи от ръжда) и действа едновременно като ръждопреобразувател, грунд и декоративно покритие в цвят. Този тип продукт е особено подходящ за защита на метала от силни агресии – особено при морски и планински климат.

marisan

Сребърният феролит също е много разпространен продукт, който се използва успешно като защитно покритие за метали, характеризиращо се с висока устойчивост на УВ лъчение, резки температурни промени и корозия. Това решение е идеално за боядисване на ламаринени покриви и метални конструкции с промишлено предназначение.

6. Лакове за дърво

Лаковете за дърво са разработени така, че да са напълно съпоставими със спецификата на дървесината, както и условията на нейната експлоатация – особено за подове или плавателни съдове. Те може да бъдат безцветни или полупрозрачни в цветова гама, наподобяваща различни видове дърво. Предлагат се като алкидни или водоразтворими, готови за употреба продукти.

marisan

Алкидният лазурен лак изсъхва до здраво покритие, което запазва текстурата на дървото, има много добра проникваща способност и разливност, съхне бързо и защитава дървото от вода, UV лъчи и други атмосферни влияния.

marisan

Водоразтворимият лазурен лак оформя еластичен филм, прониква дълбоко, не се напуква при големи температурни разлики и отблъсква ефективно водата. Продуктът е особено подходящ за работа в затворени помещения.

marisan

Лакът за паркет притежава изключително висока твърдост и адхезия към основата. Той е много устойчив на надраскване, износване, влага и агресивни течности. Това го прави особено подходящ за лакиране, както на силно натоварени подови повърхности, така и на мебели в интериорни условия. Този тип продукт не е подходящ за защита на дърво при външни атмосферни условия.

marisan

Познатият, като яхтен лак, продукт, има много интересни характеристики, които го правят особено подходящ за лакиране на дървени повърхности, експлоатирани в силно агресивна среда. Такива може да бъдат речни и морски плавателни съдове, дървени подове и всякаква дървесина, включително такава, изложена на атмосферни влияния. Лакът може да се използва и за метални основи.

Марисан

Марисан е модерна българска компания, която се гордее с богат и дългогодишен опит в производството на различни видове материали за строителството. За времето на своята дейност и развитие компанията се е утвърдила не само като един от лидерите на пазара, но и като коректен и надежден производител, предлагащ на своите партньори и на всички професионалисти комплексни и интегрирани решения в редица области на строителството. Непрекъсната изследователска работа и развойна дейност, извършвана в лабораториите и, които са в тясно сътрудничество с някои от водещите в световен мащаб лаборатории за изследване и разработка на строителни материали, гарантира безкомпромисното качество на продуктите под всички нейни марки – най-известните от които са Терафлекс, Термофлекс, Хидрозол, Газолит, Циментол, Терапор и др.

Прочетете също: