pixel

Как къщата с дървена рамка се превърна в най-познатата сграда в Америка

Michael Tropea

Преди четири години носителят на наградата Прицкер – Тадао Андо ефектно преустройва жилищна сграда от 20-те години на миналия век в чикагския квартал Линкълн парк в изложбени пространства за галерия, наречена – в знак на уважение към нейния адрес – Райтвуд 659. В момента галерията организира находчива изложба, посветена на строителството с дървена конструкция – методът, по който се строят над 90% от къщите в САЩ.

Рядко дървените конструкции са били обект на архитектурно шоу. Това е твърде прозаична тема – или поне така изглеждаше, докато двама доценти от Университета на Илинойс в Чикаго, Пол Андерсен и Пол Прейснер, не замислиха изложбата American Framing за павилиона на САЩ на Венецианското архитектурно биенале през 2021 г. Една година след Венеция широко обсъжданата изложба прави своя американски дебют в Райтвуд 659.

Сред експонатите на изложбата доминира извисяваща се триетажна конструкция от дървени рамки, която изпълва атриума на галерията. Посетителите, които минават през нея, получават представа за ярките ефекти, които могат да се постигнат с обикновени дървени шпилки. Изложбата се допълва от мащабни модели, представящи историята на конструкциите от дърво: столове, люлки и пейки, изработени от обикновен дървен материал, фотографии и други предмети.

Michael Tropea

Според Прейснер и Андерсен дървените рамки са един от най-пренебрегваните американски приноси към архитектурата. Техните компоненти са егалитарни. „Няма значение колко богат или беден сте, къщата ви – поне структурата на къщата ви – е направена от един и същи материал“, каза Андерсън пред Metropolis миналата година. „Мисля, че това е наистина демократично.“

Целта на American Framing е да разкрие „света на дървените рамки, като позволи на хората да се запознаят отблизо с техните пространства, форми и техники“. Сгради от всякакъв размер и стил са изградени от дървена конструкция. Един от моделите в изложбата изобразява примамлива кръгла плевня от Илинойс от 1905 г.

Компонентите на дървената рамка могат да бъдат манипулирани в неописуем брой архитектурни вариации, отклонения и особености. Кураторите отбелязват, че е парадоксално, но дървеното рамкиране, при цялата си еднотипност и повторяемост, е система, която подкрепя американския стремеж към индивидуалност. Способността да изненадвате — да създавате нови резултати от стандартизирани парчета — за Прейснер и Андерсен е нещо, което си струва да се отбележи. Дървената рамка насърчава импровизацията и позволява на къщите да се променят или разширяват според желанията.

Снимки: Michael Tropea

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: