pixel

Строителство с водорасли и без CO2

Sargassum

В добрите си дни мексиканските плажове гъмжат от туристи, но все по-често тук се натрупват вонящи водорасли. Екологичният проблем кара жителите да проявяват креативност – сега от биомасата се строят къщи.

До един милион тона кафяви водорасли се изхвърлят по бреговете на Мексико всяка година. Гниейки, те замърсяват бреговете и плажовете, прогонват туристите и застрашават биоразнообразието във водата и на сушата.

Водораслите винаги е трябвало да се отстраняват на ръка, и то още преди да изгният и да отделят замърсители. Омар Васкес, градинар в Пуерто Морелос, се заема с екологичния проблем и намира форма на използване, която предизвиква резонанс далеч извън региона.

Sargassum

От един тон водорасли за една къща

Васкес разработва метод за превръщане на кафявите водорасли (саргасум), изхвърлени на плажа, в нов строителен материал. Тухлите от водорасли Sargablock се състоят от 40% кафяви водорасли и 60% други органични материали.

Влагата и остатъците се отстраняват от водораслите на няколко пъти, а после те се изсушават, докато се получи своеобразно „органично“ лепило и се превърнат в твърда, устойчива маса. След това материалът се отъпква с крака заедно с компост, докато се смесят. Омар Васкес се нуждае от един тон кафяви водорасли за една къща. Особено важна е обработката на водораслите, така че те вече да не отделят никакви замърсители и да може да се осигури приятен климат в помещението.

Снимки: Sargablock

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: