pixel

Как да полагаме плочки върху стара подова облицовка с плочки?

здрава настилка

Източник: Вебер

С течение на времето подовите покрития се износват. Случайно падналите тежки и твърди предмети, разлетите химически активни вещества могат да повредят плочките и да ускорят настъпването на момента за тяхната частична или пълна замяна. При облицовъчните плочки също има модни тенденции, които налагат подмяната на здрава настилка.

вебер

Старите плочки се отстраняват трудно

Отстраняването на стари покрития от плочки става само по механичен път. Процесът е трудоемък, а след него остават големи количества строителни отпадъци.

Основата се поврежда

При премахването на старите покрития основата се поврежда и се налага заравняването й с циментова замазка. Този допълнителен процес отнема време и средства.

Циментовите лепила нямат адхезия върху непорьозни основи

Принципът на залепяне на циментовите лепила е образуване на общи кристални структури с основата. Непорьозните основи не позволяват проникването на лепилото в тях. Залепените със стандартно циментово лепило плочки върху непорьозни основи се отлепят поради слабата връзка на лепилото с основата.

РЕШЕНИЕ!

За да постигнете дълготрайно и здраво покритие върху основи от стари плочки, използвайте лепило от типа weber.col Екстра Флекс, weber.xerm 864 F, weber.xerm 860 F и weber.xerm 860 Blue Comfort. Подходящата фугираща смес е weber.color Перфект. Тези продукти са с допълнителен химически състав и подобрени характеристики. Те ще ви спестят много време, усилия и средства по отстраняване на старото покритие.

плочки

1. Проверете здравината на старото покритие. Отстранете всички плочки, които бият на кухо. Запълнете дупките с weber.tec 933 и ги изравнете с нивото на другите плочки. Изчакайте пълното изсъхване на поправките.

 

2. С препарат за почистване на керамични покрития отстранете всички замърсявания, прах или мазни петна по основата. В зависимост от използваното липило и вида на плочката може да се наложи грундиране с weber.prim plus Грунд.

3. При необходимост от изравняване на основата или придаване на наклон за оттичане на водата нанесете слой лепило weber.col Екстра Флекс. При полагане на плочка върху плочка (във вътрешни жилищни помещения), ако се използват weber.xerm 864 F и weber.xerm 860 F, не е необходимо предварително грундиране и както и върху стените, не е нужна предварителна груба шпакловка.

4. При използване на weber.col Екстра Флекс и weber.xerm 864 F с гумен чук се коригира нивото и се отстранява въздухът върху плочките. При полагане на плочи с големи размери над 40 х 40 да се използват продуктите weber.xerm 860 Blue Comfort и weber.xerm 860 F, като плочите се полагат само с приплъзване и лек натиск. Да се оставя минимум 3 mm фуга между плочите.

5. Фугите запълнете с weber.color Перфект. Фугиращата смес е обогатена с полимерни добавки и е устойчива на напукване. В продължение на 4 дни настилката не бива да се товари с тежки предмети или движение на машини.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: