pixel

Сграда от рециклиран камък в Иран

камък

Източник: greentech.bg

Бизнесът с рязане и обработка на камък е много сериозен в Махалт, Иран – представлява почти половината от икономиката на града. За съжаление процесът на рязане на камъка означава много загуби – огромна част от необработения камък изглежда като да не може да се използва. Дребни парчета и много прах от рязането остават неизползваеми.

Базираното в Техеран архитектурно студио „Architecture by Collective Terrain“ е намерило начин да използва този „неизползваем“ камък, така че да построи жилищна сграда от останките. Жилищната сграда „Апартамент № 1“ в центъра на Махалт е съвременен каменна сграда с осем 3-стайни апартамента, разположени над приземен етаж за търговски помещения. Не само, че проектът е зашеметяващ, но и показва, че „непотребният“ скрап от камък наистина не е загуба.

Районът около Махалт има значителни находища на травертин, който се добива и се нарязва на плочки в заводи за рязане на камък. Процесът на рязане е изключително енергоемък, а производството на една плочка генерира отпадъци колкото още една. Тези отпадъци се считат за неизползваеми и се изпращат на сметището.

иран

При проектирането на жилищна сграда за центъра на Махалт „Architecture by Collective Terrain“ искали да покажат на града, че тези непотребни „парчета“ все пак могат да бъдат използвани. Строителите събрали остатъчни парчета камък от различни мини и ги комбинирали, създавайки сграда с многоцветна текстура и органичен вид. Пет-етажната постройка има приземен етаж с магазини и четири етажа с апартаменти. На всеки етаж има два 3-стайни апартамента. Местният камък, използван за външната част на блока, създава единен облик на сградата.

Освен приятен изглед, камъните осигуряват „термо-маса“ за забавяне на предаването на топлина през целия ден.

Проектът е завършен през 2010 г. и тя вече провокира местните строители в града да се възползват от рециклирания камък.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: