pixel

Обновяват 31 обществени сгради с пари от фонд „Козлодуй

енергийна ефективност

Източник: cross.bg

„С подписването на днешните споразумения правим още една стъпка към подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради“. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на връчването на 16 споразумения за рехабилитация на 31 обществени сгради по Международен фонд „Козлодуй“ в присъствието на президента Росен Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев изведе енергийната ефективност като един от основните приоритети на страната. „Той, заедно с енергийната диверсификация и енергийната либерализация са в основата на енергийната ни независимост“, подчерта президентът. Той припомни, че проектът АЕЦ „Белене“, който е 2 000 МВ, щеше да струва поне 10 млрд. евро. В същото време 2 000 МВ могат да се спестят с 1 млрд. евро, вложени в енергийна ефективност. „Най-евтината енергия е икономисаната“, каза още Росен Плевнелиев.

„Близо 8.5 млн. евро от МФК ще осигурят годишно спестяване на енергия в размер на 28.78 млн. квтч и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 9.63 тона“, подчерта министър Василев. По неговите думи „енергийната ефективност“ не е просто термин от научни доклади, а има съвсем конкретни измерения в намаляване на сметките за ток, подобряване конкурентоспособността на българската икономика и по-добър жизнен стандарт. „Благодарение на помощта по МФК нашите градове и села стават по-добро и уютно място за живеене“, каза още той. Министър Василев подчерта, че за реализацията на проектите на се изисква съфинансиране от страна на бенефициентите, което е допълнително преимущество за тях.

България вече е получила общо 850 млн. евро от Международен фонд Козлодуй, от които 378.5 млн. евро – за т.нар. „неядрен прозорец“. С помощта на тези средства са подписани 34 споразумения на стойност 334.8 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност в обществени сгради. Вече са рехабилитирани 126 сгради, още 75 в големите общини са в процес на избор на изпълнители за санирането, а предстои да бъдат сключени договори за още 150 сгради, където изпълнителите вече са избрани. Отново със средства от фонда е подменено уличното осветление в 20 общини, а в още 14 процесът все още не е приключил.

Реализацията на всички тези проектисе очаква да осигури повече от 2 млн. киловатчаса спестена енергия годишно. Това се равнява на 640 мегавата инсталирана мощност – или повече от половин блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: