pixel

Вила-лодка с геотермална система за отопление

Villa

Източник: greentech.bg

Вила насред гората, която се отоплява само с геотермална енергия и камини дори в най-лютата зима – това е най-новото творение на известния финландски архитект и скулптор Марко Казагранде. Вилата се казва Apelle и представлява продълговата постройка – семеен дом, който прилича на лодка и е сгушен сред гората. Разположена в красива долина в Каряа, Финландия, тази къща остава топла през най-суровите зими чрез използването на геотермална енергия.

Apelle е компактна и многофункционална, с едно голямо общо помещение, кеото служи почти за всичко – от хранене и спане до работа – нещо, което е традиция във финландската архитектура и се нарича „тупа“ или „пирти“. Външните стени са добре изолирани и направени от дърво и дървесни материали.

arhitect

Семейният дом се отоплява чрез геотермалната енергия, подкрепена от две цилиндрични камини в двата края. Подробности за геотермалния проект няма, но според графиките, публикувани в сп. Arch Daily, което съобщи за вилата, изглежда е налице подземна геотермална помпа, разположена точно под вилата.

Изпълнена с естествена светлина в интериора и боядисана в бяло, имитирайки снежната зима навън, вилата има симпатични кръгли прозорци, с които заприличва на лодка. Построена е от неколцина местни морски дърводелци, които и до днес са убедени, че къщата е лодка.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: