pixel

В Испания превръщат отпадъчните води в чиста енергия

испания

Източник: greentech.bg

Испанско курортно градче, известно с тучните си голф игрища и плажове, оградени с дървета, добави още едно „зелено“ преимущество сред своите забележителности: първият завод в света за конвертиране на канализационните води в чиста енергия.

Съоръжението в Чиклана де ла Фронтера в югозападния край на Испания използва отпадъчни води и слънчева светлина за производство на биогориво от водорасли. Това е част от проект на стойност 12 милиона евро за търсене на алтернативни източници на енергия и намаляване на зависимостта от чуждия петрол.

Използването на водорасли за производство на биомаса се отрича от някои критици, които казват, че големите количества енергия, вода и химикали, необходими за производството на водораслите, правят процеса неустойчив.

Проектът в Чиклана търси начин да обори тези твърдения, превръщайки се в първата общинска пречиствателна станция, използваща култивирани водорасли като източник за производство на биогориво.

Докато индустрии като пивоварните или заводите за хартия могат да произвеждат биогаз от отпадни води за собствените си енергийни нужди, този център е първият, който отглежда водорасли чрез канализационна вода по систематичен начин, за да постигне нетен износ на биоенергия, включително биогориво за превозни средства.

„Никой досега не е направил трансформацията – от отпадъчните води до биогоривото – което си е устойчив подход”, казва ръководителят на проекта Франк Рогайя.

Въглероден диоксид се използва за растежа на водораслите, а зелената материя после се превръща в газ – екологично чисто биогориво, което обикновено се използва за автобуси или камиони за боклук, защото е по-малко замърсяващо.

Собственик на завода е Aqualia – третата най-голяма местна компания за вода. Тя е собственост на губещата испанска инфраструктурна фирма FCC, която залага на бизнес-услуги по управление на околната среда за спасяването си от срива на строителния пазар в страната.

Три пети от финансирането на проекта идва от Европейския съюз по Седма рамкова програма. Целта е да се определи ефективността на метана, произведен от водорасли, за приложение в автомобили и камиони.

Очаква се заводът да бъде напълно завършен и работещ през 2015 г. Целта е тогава да се генерират 3000 кг водорасли върху 10 хектара земя, което е колкото 10 футболни игрища. Предвижда се всяка година там да се генерират биогорива на стойност 100 000 евро – това е достатъчно биогориво за около 200 коли или 10 градски боклукчийски камиона.

Chiclana, която разчита на туризма и солниците, е избрана за място на проекта заради многото си слънчева светлина и дългата ивица земя, която минава по солните полета успоредно на океана, където водораслите могат лесно да бъдат отглеждани в изкуствени водоеми.

Интересно твърдение е, че тази пречиствателна станция е с над 2 милиона евро по-евтина за изграждане в сравнение с конвенционалните пречиствателни станции. Но дали проектът ще е в състояние да осигурява гориво за автомобили в голям мащаб ще зависи от количеството и качеството на биоетанола, който може да произвежда, и на каква цена ще става това.

Изследователите досега са заключили, че може да минат години, преди водорасловите биогорива да станат икономически жизнеспособни.

Междувременно обаче проектът е привлякъл интереса на други общини в Южна Испания, все с население между 20 000 и 100 000 и с достатъчно земя за изграждане на водораслови езера, казва Рогайя. Идентифицирани са най-малко 300 малки градове, където такива проекти биха могли да работят. Интерес има и от компании-партньори от Бразилия, ОАЕ и Франция. Рогайя е оптимист: „Възможно е не след дълго 40 милиона души да произвеждат гориво за 200 000 превозни средства само от миенето на тоалетните си“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: