pixel

Качествена вода ще пием след 35 години

етернитовата водопроводна тръба

Ако България подобрява водоснабдяването и канализацията си с досегашните темпове, ще трябват 35 години, за да имат българите качествена услуга.

До този извод e стигнала Световната банка при писането на водната стратегия на страната. Документът бе публикуван от регионалното министерство в четвъртък и започва общественото му обсъждане.

През последните няколко години във ВиК сектора у нас са наливани по 167 млн. лв. годишно. През 2010 г. и 2011 г. например в България е изградена само една пречиствателна станция.

Според изчисленията на авторите обаче, за да се справим с пречистването на отпадните води, да се намалят загубите и се повиши качеството, през следващите 10 години във ВиК сектора трябва да се вложат към 12 млрд. лева. Само 40% от тези пари могат да дойдат като безвъзмездна помощ от ЕС, другата част трябва да се осигури със заеми.

Банката не е правила изчисления с колко ще поскъпне водата, ако се направят тези инвестиции.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: