pixel

Газовите връзки със съседите ще се забавят

газопровод

Изграждането на трите газови тръби между България и съседните Гърция, Турция и Сърбия ще се забави с години. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Иван Айолов на конференция в София.

Думите му бяха потвърдени от шефовете на държавните „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ – Димитър Гогов и Кирил Темелков.

Единствената междусистемна връзка, която би могла да заработи през 2014 г., е тази между България и Румъния, стана ясно от думите на Айолов. По план тя трябваше да бъде пусната още през 2012 г. Все още не е ясно в каква посока ще се движи газът по нея, обясняват експерти.

България нееднократно е критикувана от Европейския съюз заради липсата на алтернативни газови маршрути. За изграждането на тръбите с Гърция и Румъния са отпуснати и европари.

В момента страната получава синьо гориво само от „Газпром“. Според новите прогнози алтернативната газова връзка с Турция ще бъде готова до 2019 г., тази с Гърция до 2016 г., а със Сърбия – до 2017 г.

През 2015 г. „Булгаргаз“ ще купува газ от трето българско газово находище, обяви още Гогов.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: