pixel

Плаващ басейн в Ню Йорк

басейн

Източник: greentech.bg

Не нова, а по-скоро на няколко години е идеята за създаването на плаващ басейн, пълен с речна вода, при Ню Йорк – речна вода, която се филтрира от стените на басейна!

Начинанието е на трима млади архитекти и дизайнери и до този момент вече се е превърнало в занятие на голям интердисциплинарен екип от архитекти, дизайнери, инженери и еколози. Сега обаче новината е, че те са набрали над четвърт милион долара в своя обществено финансиран граждански проект за построяването на малък плаващ работещ прототип.

Басейнът е предназначен за филтриране на вода от реката, която преминава през стените на басейна, давайки възможност на нюйоркчани да плуват в чиста речна вода – за първи път от 100 години насам. Изградената на пластове филтрираща система постепенно премахва бактериите и замърсители, за да осигури чиста, годна за плуване вода, която отговаря на градския и държавния стандарти. Никакви химични вещества, никакви добавки, просто естествена речна вода!

За всеки що-годе грамотен човек тук изниква въпросът как ще работи този филтър от много пластове, който да отстранява замърсителите, без да има налягане, което да кара водата да преминава през стените. Но инициаторите са помислили за това. Прототипът, който те планират да построят с парите от Kickstarter, представлява сложен многокамерен модел на филтрация. Той включва помпа, която налива вода през слоевете, и прилича на миниатюрна пречиствателна станция.

Забележително нещо в този проект е общественото финансиране. Традиционно младите архитекти не получават вниманието, на което се радват, да речем, младите софтуерни  дизайнери. Но в петък сутринта на 12 юли младежите видели, че вече имат натрупани 273 114 долара, дадени от поддръжници на идеята им. Седемдесет процента от парите идват от 2600 души, които са дали между 25 и 199 долара. Общо 3175 граждани са харесали проекта и са платили по нещичко за плаващия басейн, за да може да бъде изграден мини-прототип, който да демонстрира системата за филтриране на място. Каква огромна демонстрация на вярата на обществото в младите архитекти ди способността им а преосмислят публичното пространство!

Иначе ще са нужни доста повече пари (около 15 милиона долара) за изграждане на басейна в неговия пълен размер.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: