pixel

Булдозер разруши некропол отпреди 3000 години до магистрала „Струма

некропол

Източник: trud.bg

Разрушена е част от некропол от ранножелязната епоха до село Делян, община Дупница, съобщава БНТ. Мястото се намира на метри от пуснатия  в експлоатация ЛОТ 1 на магистрала „Струма“.

За вандалския акт сигнализира археологът Филип Михайлов, който ръководеше ускорените археологически разкопки на това уникално съоръжение – може би най-голямото известно от този вид на Балканите.

„Един от особено интересните ритуали, засвидетелстван тук, е поставянето на части от златни апликации или нагръдници в центъра на гробното съоръжение и поставянето на две срещуположни копия в неговата периферия. Всичко това, когато мине един булдозер изчезва, смятам, че е престъпление с лека ръка да мине верижна техника и да унищожи в рамките на половин час следите от тази силна културна еманация.“, казва Филип Михайлов – археолог в Регионален исторически музей Перник.

Сега прокуратурата трябва да си свърши работата, а междувременно Министерството на културата трябва да помогне за намиране на средства за спешните археологически проучвания на разрушения участък на грандиозния некропол отпреди 3 000 години.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: