pixel

Испанци изобретиха материал „терминатор“

полимер

Учени от Центъра за електрохимични технологии CIDETEC в Испания могат спокойно да допишат сценария на филма „Терминатор”. Те създадоха полимер, който се поправя сам след срязване по подобие на робота от метала чудо в екшъна с Арнолд Шварценегер. Материалът се държи като жив и показва уникална способност да се възстановява без никаква външна намеса. При тестове учените установили, че ефективността на структурата в това отношение е 97%.

Полимерите, които се регенерират сами, се поправят чрез възстановяване на прекъснатите химични връзки между вериги от молекули. Този процес обикновено изисква външно въздействие като топлина или светлина. „Терминаторът“ е първият, при който се наблюдава регенеративна способност без какъвто и да било катализатор, обяснява Ибон Одриозола от екипа.

Първоначално изследователите разработили друг продукт с подобни качества, базиран върху силикон и сребърни наночастици. Той обаче изисквал натиск, за да може да се регенерира. Освен това използването на сребро правело производството на материала икономически неизгодно.

Новата разработка разчита на широко достъпни изходни продукти и евтин технологичен процес. Възможно е в бъдеще материалът да се използва за усъвършенстване на широка гама от строителни материали, особено за външни облицовки, както и за подобряване на издръжливостта на някои части в автомобилите, в уредите за дома и в електрическите компоненти.

В научните планове на екипа е залегнало създаването на още по-твърд полимер, който притежава същата способност да се самолекува.

Източник: vestnikstroitel.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: