pixel

Ikea пуска соларни панели в магазините си на Острова

икеа

Клиентите на магазините на Ikea във Великобритания скоро ще могат освен опаковани мебели да пазаруват и соларни панели за покрива, пише Businessweek.

Фотоволтаичната система, струваща 5200 паунда за стандартна къща с три спални, бе пусната в продажба за първи път в магазина на Ikea в Саутхемптън. Офертата в партньорство с китайския производител на панели Hanergy Solar Group ще обхване всички 17 магазини на веригата на Острова в рамките на идните 10 месеца. В зависимост от успеха ѝ ще бъде преценено дали да бъде предложена и в други държави.

Великобритания не се слави като страна с много слънце, но соларните панели на Hanergy генерират електричество от ултравиолетовите лъчи, а не от слънчевата светлина. Британците могат да получат държавна субсидия за покупката по програма, която изисква фирмите за комунални услуги да плащат такса на клиентите, генериращи собствено електричество от слънчева или вятърна енергия. Благодарение на тези плащания купувачите ще могат да си възвърнат инвестицията в рамките на седем години, изчисляват от Ikea.

Според британския уебсайт на Hanergy панелите, които се продават в Ikea, могат да носят приходи от 729 паунда годишно, ако са инсталирани на къща с „умерено засенчване“ на покрива. Около 505 паунда от тази сума ще дойдат от плащанията от комуналната компания, а останалите 224 ще се спестяват от сметките за електроенергия.

Клиентите на Ikea на Острова могат сами да инсталират системите, като следват инструкциите на сайта на Hanergy. Освен това фирмата предлага финансови планове за изплащане без първоначална вноска.

Източник: investor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: