pixel

Естетически облик на фасадите от бетон

BetonFassade

Скучните бетонени фасади, известни от 70-те години на миналия век вече са минало. Днес съществуват нови техники, които правят фасадите почти произведение на изкуството. Бетонът се счита в суровият си вид за така наречения „инженерен материал„. Това е материал, който го прави лесен за проектиране и изграждане. Междувременно архитекти и проектанти също са признали архитектурният му потенциал и често го поставят на преден план. Към днешна дата това се случва с все по-естетически издържани резултати, благодарение на няколко нови техники:

Фото бетон: създаване на картина без цвят

BetonFassade

Благодарение на специалната технология на повърхността е възможно да се възпроизведат фотомодели по повърхностите на сглобяемите бетонни части. Вариациите са почти неограничени: те могат да бъдат изображения, конкретни предмети или хора, както и модели, орнаменти и логотипи. Това е двуизмерна повърхностна техника, която развива пластичност и пространственост. Началото на тази техника е през 80-те години. По това време като субстрат се използва главно хартия. Днес се използват филми, които са особено здрави и устойчиви на разкъсване. Те се отпечатват чрез процеса на ситопечат. От решаващо значение е допълнително да се използва така нареченият ретардер. Той гарантира, че бетонът се втвърдява с различна скорост при различни темпове. Ако обработвате готовата част с почистващ препарат с високо налягане, бързо втвърдените участъци остават гладки, а останалите се измиват и остават грапави. Тези груби и гладки повърхности на компонента могат да се използват за производство на светли и тъмни градиенти. Фотографският бетон може да бъде произведен чрез допълнителни процеси. В един пример, снимката първо се прехвърля в кофражна матрица. Това създава светло-тъмен характер на образа, който може да се разглежда като светла структура на бетонната повърхност. Разбира се, също така е възможно да се залепи отпечатаното фолио върху готовата повърхност. Експонираните зони около филма се подкисляват. Това означава, че те се третират с разредени киселини, които например разтварят най-горният циментов слой на бетонната повърхност.

Светещ бетон: оптични влакна осигуряват дълбочина и трето измерение

BetonFassade

С т.нар. светещ бетон се добавя третото измерение в изображението. То може да бъде оформено чрез поставяне на светещи оптични влакна в сглобяеми бетонни части. Тъй като те светят от към гърба, се създава впечатление, че светлината идва от дълбочината на строителния материал. Това е познато досега само от стъклото или полупрозрачните материали. Като източник на светлина е възможно използването на изкуствено осветление, както и естествена дневна светлина. В зависимост от количеството светлина и проводника се създава точкообразно светещо изображение – подобно на звездното небе – или по-скоро една област. Ако се използва светодиод, могат да се визуализират дори цветни градиенти или определени контури, форми или логотипи.

3D отпечатване на бетона: фасада с пространствена перспектива

BetonFassade

Този технически процес съществува от скоро и все още се развива. Той изисква определен авантюристичен дух от планиращия и, освен това, специално разбиране на предимствата на тази печатна техника. Понастоящем 3D печатането е по-малко смислено, когато става въпрос за прости правоъгълни компоненти. Само при свободни форми, особено ако въглеродните или стъклените влакна допринасят за по-голяма якост на опън, усилието при 3D отпечатване е по-оправдано, отколкото при конвенционалния метод. Ако е наличен цифров модел, могат да бъдат отпечатани кръгли, вълнообразни или извити структури. В резултат могат да бъдат произведени индивидуално проектирани фасадни елементи с динамични издатини и криви.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: