Без такса за разрешение за строеж при саниране

саниране

Източник: publics.bg

Да не се таксува издаването на разрешение за строеж, когато санираш жилището си. Това предлага главният архитект на София Петър Диков, който е внесъл доклад за разглеждане в Столичния общински съвет.
Той предлага още да не се плаща и за одобряването на инвестиционния проект за топлоизолиране на сграда.
Целта е улесняване и насърчаване на реновацията на съществуващия сграден фонд в столицата, пише още в проекта за промяна на наредбата определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, съобщава в. „Дневник“.
В момента в София около 600 000 души живеят в панелни блокове, сочат официалните данни на общината. Местната управа подготвя и типови проекти, от които етажните собственици могат да се възползват безплатно, каза през септември Диков.
Неотдавна главният архитект предложи собствениците на панелни блокове в София да получат безвъзмездно от общината право да настроят с един етаж блоковете си. Идеята е собствениците да продават правото на строеж и така да финансират санирането на блока си.
Очакванията му са живеещите да получат поне по 90 000 евро. За тази идея обаче не е внасян доклад за разглеждане от общинския съвет.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: