pixel

Нов строителен материал: ултра високоустойчив стоманобетон

UHPCbetonСвръх устойчивият армиран бетон отваря напълно нови възможности и сфери на приложение в строителството. Използването на свръхвисокоустойчив стоманобетон (UHPC) позволява изграждането на железопътен мост в Германия, в рамките на само няколко дни. Неговият оптимизиран състав на зърната позволява да се постигне изключително гъста микроструктура, много висока якост и отлични дълготрайни свойства. Бетонът UHPC има много висока якост на натиск, която обикновено е над 150 MPa. По този начин, якостта е в пъти по-висока, отколкото тази на конвенционалните бетони, използвани понастоящем. Материалът също така се характеризира с висока химическа устойчивост и механична якост.

UHPCbetonБетонът, с тази технология, е разработен от немската компания HeidelbergCement и за първи път е използван при изграждането на споменатия мост. Компанията разработва рецептата за самоуплътняващ се груб бетон с клас на якост С150/155 и го смесва с базалтови и микро стоманени влакна. Така се постига и така наречения „ултра високоякостен бетон“.

За повече информация: HeidelbergCement

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: