pixel

Струма“ на два етажа при Кресненското дефиле

struma

Част от най-тежкия участък от магистрала „Струма“ – този при Кресненското дефиле, ще бъде изграден на две нива. Това стана ясноот думите на регионалния министър Лиляна Павлова по време на седмичния парламентарен контрол.

„Ние имаме избран изпълнител, които прави проектиране, за да се избере най-добрият модел за преминаване през дефилето. Поради сериозни рискове отпадна вариантът за един дълъг тунел. Затова се прави комбинация от малки тунели, виадукти, малки съоръжения и преминаването на две нива“, обясни Павлова. По думите й проектът за участъка трябва да бъде представен до края на годината. Като при създаването му трябва да са приложени най-добрите технологични и екологични решения, каза тя.

Магистрала на два етажа ще има за първи път в България. При нея пътуващите в едната посока ще се движат по долното платно, а тези в другата посока – по горното. Досега у нас е правено само частично преминаване на път на две нива. При южната дъга на Околовръстното това се наложи на малък участък заради драстичното обезщетение за отчуждение, което поиска собственик на парцел.

Вчера беше подписан договорът за проектиране и строежа на друга отсечка от „Струма“ – между Сандански и Кресна. Той предвижда до края на 2018 г. този участък да е завършен. Цялата магистрала ще е готова до 2022 г. Цената за отсечката между Сандански и Кресна е 255,8 млн. лева. Там ще има 9 мостови съоръжения и 2 пътни възела. Работата там ще почне през пролетта на 2016 година. Финансирането е по оперативна програма „Транспорт“.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: