pixel

Проект за мост от рециклирани перки на вятърни турбини

Bridge 2Вятърната енергия се превръща в основен източник на възобновяема енергия. След като вятърната турбина бъде изведена от експлоатация след ок. 20-25 години живот, повечето от нейните материали сравнително лесно могат да бъдат рециклирани. Перките обаче, често се изработват от сложни композитни термореактивни материали, състоящи се от комбинации от PVC пяна, балсамово дърво, фибростъкло и епоксидна смола. Тези композити са трудни за повторна употреба и поради това се оказват изхвърлени на сметища или биват изгаряни, въпреки че съставните им високоефективни материали в повечето случаи все още имат отлични механични и химически свойства.

Проектът на инж. Стейн Спекснейдър от техническия университет в Делфт, Холандия, наречен „Мост на лопатките“, включва използването на перки от вятърни турбини в тяхната цялост. Две ясно видими и разпознаваеми перки носят тялото на моста. Перките са обърнати на 180 градуса една спрямо друга, създавайки симетричен дизайн, който равномерно разпределя напрежението. Между лопатките е разположено платно за лек трафик – например за движение на пешеходци и велосипедисти.
Bridge 1

„Концепцията е разработена с оглед на естетиката, взаимодействието с ползвателите и характеристиките на структурата,“ споделя Спекснейдър. „Полученият дизайн е игрив, динамичен и илюстрира как високоефективните материали могат да бъдат използвани повторно в търговско жизнеспособно решение. Всички елементи и връзки са разработени подробно с мисъл за производството и повторната употреба на материалите.“

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: