pixel

За ВиК сектора са необходими 12 млрд. лева

vik

Само във ВиК сектора нуждите на държавата възлизат на близо 12 млрд. лева. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на Пети дискусионен форум „Строителството през 2016 г.“, съобщи „Фокус“. „Екологосъобразното управление на отпадъците продължава да бъде приоритет. Работим заедно с колегите от предприятието по дейностите за опазването на околната среда, за да осигурим финансиране на някои от новоподготвените проекти, които са били забавени – депото в Златица например“, посочи Василева. Друг приоритет е подобряването качеството на атмосферния въздух. „Има фокус на инвестициите, които могат да се направят от общините. Богатото биоразнообразие на България продължава да бъде наш приоритет. Новите елементи, които влизат в програмата са инвестициите за превенции от риска за наводнения и свлачища. Целта е инвестициите да се правят по най-ефективния начин и да се насочват към най-приоритетните проекти“, уточни Василева.

Тя допълни, че това, което е постигнато в хода на преговорите с ЕК е била възможността да се реализират т.нар. „ранни проекти“. „Общият обем на средствата, които ще са налични по проекти, изпълнявани на този принцип е 700 млн. лева. Те ще могат да бъдат инвестирани още през следващата година до края на 2017 година, когато очакваме да са готови и регионалните проучвания. Включват се големите проекти за общините Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен“, посочи Василева.

По думите й, друга категория е възможността да се довършат рисковите проекти, чието реализиране е забавено през стария програмен период. „С ЕК договорихме възможността те да са продължени с финансов ресурс от новата оперативна програма. Предстои да се одобрят критериите и да се даде възможност на общините да кандидатстват, за да довършат проектите си. Дава се възможност на строителния бранш да приключи. Целта ни е да се осигури възможност чрез наличния ресурс от 233 млн. лева по новата оперативна програма да се приключат успешно проектите и да се елиминират рисковете в хода на проектите“, каза още Ивелина Василева.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: