Създадоха къща, побеждаваща торнадо

торнадо

Хонконгска архитектурна компания проектира първата къща, способна да предпази обитателите си от торнадо, става ясно от репортаж на Bloomberg, цитиран от „България он еър“.

С помощта на хидравлични лостове основната структура се издига над земята или се спуска под повърхността в случай на мощна природна буря.

Къщата има полупрозрачна външна обвивка и прозрачна изолация между два пласта кевлар, който служи за бариера срещу резките климатични изменения. Квадратният дизайн се състои от две спални и баня. Покривът е бетонна решетка със стъклени панели, които могат да се издържат на тежестта на кола.

Специалистите възнамеряват да изградят квартали от този тип жилища, както и да тестват протип на жилището в т.нар. Алея на торнадото. Това е зона в Северна Америка, където се сблъскват влажен въздух от Мексканския залив и сух въздух, идващ от югоизток – основните прдпоставки за образуването на торнадо.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: