pixel

Пловдив подписа 30-милионня заем за инфраструктура

plovdiv

Кметът на Пловдив Иван Тотев и Жан Патрик Марке от ЕБВР подписаха Споразумението за 30 милионния заем между Община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие. Договореният кредит е в размер на 14,5 милиона евро, с тригодишен гратисен период.

Заемът ще се изплаща 13 години, с договорена лихва 2,65%. Тя обаче е „плаваща“ и може да варира според кредитния рейтинг на общината.

Кредитът е предназначен целево за цялостна реконструкция Коматевско шосе и булевардите „Руски“ и „6-ти септември“. Съществена част от кредита е предназначен за изграждането на новия бул. „Северен“, който ще свърже моста на Адата с Брезовско и Карловско шосе, съобщават cross.bg.

Договорът е признак на убеденост, че банката вярва в административния капацет и разчита на рационалното управление на община Пловдив, заяви представителят на ЕБВР Жан Патрик Марке. Институцията ще следи много внимателно как се разходват парите, които няма да се превеждат накуп, а чрез определени траншове, след представяне на окончателни договори за изпълнение на различните етапи, добави другият нейн представител Илия Кардашлиев.

Много силно предимство е това, че ЕБВР ще бъде гарант и арбитър по евентуални спорове при възлагането на поръчките за изпълнение. Така процедурата се оптимизира, тъй като банковият арбитраж практически ще избегне дълги съдебни дела по обжалване на търгове и конкурси, добави Илия Кардашлиев.

Усвояването на заема трябва да стане за три години, а изплащането му – в следващите десет.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: