pixel

Строят LEED Platinum къщи за индианците Сиукси и Асинибойни

leed

Организацията с идеална цел „Make It Right“, основана от Брад Пит, ще си партнира с племената Сиукси и Асинибойни във Форт Пек, Монтана, САЩ, за изграждането на устойчиви домове и сгради в резервата. В допълнение към двадесет LEED Platinum сертифицирани домове проектът ще разработи и устойчив генерален план за целия резерват, който обхваща хиляди акри и е дом на повече от 6000 местни американци.

„Make It Right“ е създадена през 2007 г., за да осигури жилища за хора в нужда. Всички проекти в „Make It Right“ са за сгради, сертифицирани по стандарта LEED Platinum. Те се строят по безотпадна технология, проектирани от известни архитекти в сътрудничество с общността. За настоящия проект са ангажирани архитекти от водещи организации (GRAFT, Sustainable Native Communities Collaborative, Architecture for Humanity, Method Homes, Living Homes). Те прекараха 4 дена в разговори с местната общност, преди да започнат разработването на проекта.

В момента повече от 600 души чакат за жилища в индианския резерват Форт Пек. Пренаселеността е хроничен проблем там. Многочленни семейства живеят заедно в жилища с по една-две спални поради липса на настаняване. Захранваните със слънчева енергия нови домове ще имат по три и четири спални, 2-3 бани. Те ще бъдат достъпни за членове на племената, чиито доходи са равни или по-малки от 60 на сто от средния доход в региона.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: