pixel

Решават дали Централна гара София отива на концесия след ремонта

гара

Източник: 24chasa.bg

„В момента Централна гара София е в процедура по избор на изпълнител за нейната модернизация и реконструкция“. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от Фокус.

„След като бъде модернизирана, ще преценим дали е по-удачно да я дадем на концесия или не“, уточни Московски.

Още вчера директорът на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в НК „Железопътна инфраструктура“ Стилиян Кротнев заяви: „След рехабилитацията Централна гара София ще бъде напълно архитектурно обновена, отговаряща на изискванията за енергийна ефективност, чрез внедряване на възобновяем енергиен източник“.

„В момента вървят процедури за концесиониране на гара Пловдив, гара Варна. Разбира се, където има заявен инвестиционен интерес, сме готови и други гари да бъдат предложени за публично-частно партньорство“, обяви още министърът на транспорта.

Той посочи, че е подготвена концесия за цялото летище Пловдив, защото само като карго терминал не е имало инвестиционен интерес. По думите му се подготвя и процедура за летище София и за летището в Балчик, но в момента се изготвя анализ от консултант.

„От неговия анализ зависи дали ще е по-полезно процедурата да се пусне като вариант София към Балчик или по отделно да се пуснат“, каза Московски. Според него всички започнати процедури, ще бъдат приключени по време на това управление.

„Ако в следващия програмен период имаме подобен бюджет като сегашния, продължаваме жп направлението Септември-Елин Пелин, Елин Пелин-София, София-Драгоман и връзваме сръбска граница с пристанище Бургас и турска и гръцка граница със Свиленград по направлението Пловдив-Свиленград, пътищата – дефилето на Кресна плюс фази от магистрала „Хемус“, както и фази от трети метродиаметър, ако не е възможно да се завърши целия“, обобщи още от плановете на министерството Московски.

Ще бъдат заделени средства и за интелигентни транспортни системи. Министърът посочи, че електронни винетки за момента ще се въведат за товарните автомобили, като това ще се случи вероятно през 2015 г. Тенденцията е системата да се надгражда.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: