pixel

Несвързаността на умните домове

smart home 1

Умните домове безспорно са бъдещето. Въпреки еуфорията от множеството умни устройства, достъпни за дома, през последните години собствениците на жилища не бързат да прегърнат концепцията за умен дом. В момента те изглежда са по-заинтересовани да заложат на технологиите, които вече имат, отколкото да добавят нови такива.

Съоснователят на Apple Стив Джобс често е цитиран, че „потребителите не знаят какво искат, докато не им го покажеш“. Изказването на Джобс се е превърнало в своеобразна мантра за високотехнологичните иновации. Също така е вярно, че потребителите искат, или смятат, че искат, това, от което не се нуждаят. Често се сдобиват с продукт, за който по-късно решават, че може би наистина не искат или не им е толкова необходим. Изглежда, че ситуацията със смарт технологиите за дома в момента е точно такава.

Наскоро публикувано проучване „2019 Global Kitchen“, проведено от Cosentino Group, заключава, че предстои още много дълъг път, преди концепцията за супер свързана, многофункционална умна кухня да се превърне в стандарт. Почти половината (45,3%) от анкетираните казват, че в момента не взаимодействат с никакви устройства в дома си посредством смартфон или таблет. Сред тези, които правят това, най-често взаимодействат с телевизора (16,1%). По-малко от 8% са свързани към умни уреди или осветителни системи. Освен това проучването показва, че, въпреки че потребителите твърдят, че искат повече технологии в кухнята, на практика обикновено използват само общи технологии като електронна поща/текстови съобщения, търсене в Интернет и социални мрежи.

В допълнение към факта, че хората вече се чувстват претоварени от технологиите, друга причина за бавното възприемане на смарт иновациите за дома може да бъде високата им покупна цена. Потребителите все още не осъзнават целесъобразността да плащат много по-висока цена за хладилника, който им позволява да разберат кога е свършило млякото или за комбинирани в едно пералня и сушилня, която изпраща текстово съобщение, когато дрехите са готови. Анализ на уебсайта за ремонтни дейности в дома Fixr показва, че средната цена за оборудване на кухня с основни умни уреди е около 9000 долара. Интелигентна система за домашно осветление струва около 2250 долара.

Вместо от умни уреди собствениците на домове все повече се интересуват от технологични решения за автоматизирано управление на отоплителната и охладителна система, щорите, охраната на дома. Друга област, в която се наблюдава растеж, е поддръжката на устройства, с които понастоящем разполагат собствениците на жилища. Резултатите от изследване на AIA Home Design Trends за третото тримесечие на 2019 г. показват продължаващ силен интерес към вградени докинг станции за зареждане и USB гнезда. Много популярни са и безжичните телекомуникационни и информационни системи за целия дом, както и безжичните аудио системи, които се свързват с файлове на смарт устройства.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: