pixel

Баумит фасадни мазилки и бои с cool пигменти

cool pigmenti baumit

Крайните фасадни покрития придават на сградата атрактивен, естетически въздействащ облик и същевременно служат като защитен слой за зидарията и предшестващите ги слоеве – хастарни мазилки, топлоизолационни плоскости и др. При търсенето на модерни решения архитектите използват различни похвати. Много често, за да подчертаят силуета на сградата или на отделни елементи от нея, те задават тъмни или много наситени цветове на фасадите. Когато това се прави върху основа от вароциментови или чисто циментови мазилки тези цветове не създават проблем в периода на експлоатация. При изпълнение на интегрирани топлоизолационни системи, обаче възникват допълнителни ограничения, които трябва да се спазват при избора на цветовия оттенък на фасадата. Тези ограничения са продължават да пораждат вечния спор между производителите на фасадни мазилки и бои и архитектурната гилдия.

Всеки цвят има определена яркост. За да може да бъде оценена, е създадена класификация, която я описва с така наречения коефициент на яркост на цвета (HBW). Toзи коефициент има стойност 100 за абсолютно белия цвят и стойност 1 за черния цвят. Коефициентите за всички останали цветове и нюансите им са разположени между тези две стойности. Когато цветът е по-тъмен, той поглъща по-голямо количество топлина (лъчи) и повишава температурата на повърхността. Същевременно, при изпълнена топлоизолационна система, крайното покритие (мазилката), шпакловката под нея и повърхността на топлоизолационната плоча се нагряват, докато обратната й страна остава „студена”. Относително голямата температурна разлика между двете повърхности на плочите води до възникването на големи температурни напрежения в материала и стремеж към разширяване на нагрятата страна, а оттам до огъване на плочата, което застрашава цялостта на шпакловъчния слой и мазилката. Колко големи ще бъдат температурните напрежения зависи от избрания цвят и от топлоизолационния материал, от който са изпълнени плочите.

Досега многократно ни се налагаше да обясняваме този неблагоприятен ефект, да спорим с архитекта-проектант и да изискваме избраните от него цветове да бъдат с HBW-стойност ≥ 25, което да гарантира дълготрайността на топлоизолационните системи в годините на експлоатация на сградите.

cool pigmenti baumit

Днес Баумит предлага нов начин за решаване на този проблем – COOL технология за тъмните и наситени цветове. Решението е иновативно и прекратява спора с архитекти и инвеститори. Използването на нов вид пигменти при оцветяване на мазилките и боите прави всички цветове върху фасадната топлоизолация възможни. Причина за това е, че мазилките и боите, въпреки тъмния си или наситен цвят, вече не поглъщат в такава степен топлинното лъчение, а отразяват една голяма част от него, благодарение на така наречените cool (кул, от англ. студен, готин, хубав) пигменти. С тяхна помощ HBW-стойността на тъмните цветове се повишава, така че крайните покрития да могат да бъдат полагани върху всякакви основи на фасадите.

В каталога Баумит Лайф, съставен от 888 цвята, всички цветове са възможни!

В новата ни ценова листа са отбелязани  40 цвята, за които единственото ограничение е , че се изисква полагане на дебелослойна шпакловка (ок. 5–6 мм) и мазилка с едрина на зърната минимум 2 мм!

Като добавим и допълнителните възможности, които предлагаме – Баумит КреативТоп мазилка и боите Баумит Лазур и Баумит Металик, увеличаваме с повече от нови 100 варианта Вашите цветни мечти.

Баумит България

Baumit предлага всичко за фасадата - топлоизолационни системи, мазилки, бои. Топлоизолационните системи “Баумит” са икономически изгодни, трайни във времето и намаляват разходите за отопление до 50%.

Прочетете също: