pixel

Секторите с най-много ремонти през 2014 година

stroitelstvo

Oбластите с най-голям потенциал в строително-ремонтния сектор през 2014 г. са: ремонт на инфраструктура, ремонт на клонови мрежи на банките, болници и училища. Обектите от търговията на дребно също се очаква да бъдат един от активните клиенти на строително-ремонти работи. Това сочат резултатите от проучването на ИвестоМ.

“В периода на застой на строителните дейности в страната строително-ремонтните работи се превръщат в основен източник на доходи за някои от по-малките играчи. Сертифицирането на фирмите в сектора ще помогне на конкурентоспособността им. Очакваме тази година банките, болниците и училищата да бъдат сред най-ремонтираните обекти. Някои от веригите за модерна търговия също планират строително-ремонти дейности”. Това коментира Стоил Стоилов управител на компанията.

Европейското финансиране в сектора в размер на 1,170 млрд. лева се очаква по новата опративна програма “Региони в растеж”.

Едва 7% от строително ремонтните компании в България са със сертификат за качество според данни на Клуб 9000 и проучване на ИвестоМ. Най-голям брой от сертификатите са ISO 9001 за качество в строителството – 537; следвани от 295 сертификата OHSAS 18001 за безопасност и 288 сертификата ISO 14001 за околна среда. Според проучването 6 от 10 клиента държат строително-ремонтните компании, които ги обслужват, да имат сертфикат за качество, а 7 от 10 обществени поръчки в сектора изискват такъв. Това показва, че сертифицирането има потенциал да увеличи конкурентоспособността на фирмите в сектора. По предварителни данни новата оперативна програма за конкурентоспособност не предвижда финансиране на сертифициране на сторителни фирми.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: