pixel

Българските инвеститори доминират на вътрешния пазар на имоти

инвистиции

Чуждестранните купувачи почти са изчезнали от българския пазар на инвестиционни имоти. За периода януари-август 2013 г. у нас са извършени такива сделки за общо 54,2 млн. евро, като две от най-големите са с български купувачи, посочват в свой анализ от консултантската компания “Фортон”.

Едната от двете големи сделки е купуването на софийския хотел “Хилтън” от фирма на бизнесмена Спас Русев. По неофициални данни от пазара тя е за 24 млн. евро.

Другата голяма сделка е купуването на все още недовършения “Мол Плевен”, чието ново име след сключването на договора бе променено на “Панорама мол”. Търговският център беше продаден през април за 13 млн. лв. от частен съдебен изпълнител заради необслужван кредит от сирийския бизнесмен Аладин Харфан към “Райфайзенбанк България”. Новият собственик на мола е българската компания “Фраймонд България”.

“Чуждестранните инвеститори, които преобладаваха до края на 2008 г., купуваха на пикови цени, и то не само в България. Когато приходите от имотите и съответно цените им намаляха вследствие на икономическата рецесия в почти всички европейски страни, те трябваше да ограничат дейността си в Югоизточна Европа. Част от тях решиха да излязат от България, а интересът на останалите се насочи към по-големите и ликвидни пазари”, обясняват от “Фортън”.

Към момента нивата на доходност от инвестиции в първокласни имоти у нас са най-високи спрямо страните в Централна и Източна Европа, твърдят от “Фортън”. За отдадени под наем офис площи в София очакваното ниво на доходност е 9,5% срещу 6,25% за аналогични обекти в Прага или Варшава и 8,5% в Букурещ, сочат данните за второто тримесечие на 2013 г.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: