pixel

Обявиха търг за нови 16 км от “Хемус”

hemus

Търг за строителството на 16 км от магистрала “Хемус” от пътен възел Белокопитово до Търговище обяви в понеделник пътната агенция. Това става точно седмица след като бяха отворени офертите за изграждането на 10 км от аутобана от Ябланица до Боаза. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова каза преди дни пред “24 часа”, че ще се строи от двете страни на “Хемус”. Прогнозната стойност на тези 16 км е 133 млн. лв. без ДДС, финансирането е от бюджета. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица и банкети.

Предвидено е изграждането на 6 виадукта, на пътен възел с Мировец – Певец, на нова връзка с пътя Шумен – Търговище при “Белокопитово”, на мост и 11 пресичания със селскостопански пътища. Изисква се фирмите или сдруженията, които ще подадат оферти, да имат минимален оборот не по-малко от 150 млн. лв., от които 75 млн. от строителството на пътища. Те трябва в последните 5 г. да са изпълнили строителство, идентично с това в поръчката. Другите минимални изисквания са за притежаване на техника и на квалифицирани експерти.

Във вторник пък министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и шефът на пътната агенция Лазар Лазаров ще направят първа копка на участъка на магистрала “Струма” от Кресна до Сандански. Той е 24 км, а договорът за строителството му е за 234 123 012 лв. без ДДС. Между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела – “Струмяни” и “Сандански”, 25 големи съоръжения – мостове, надлез над жп линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези. Изпълнител е консорциум “Струма Лот 3.3”, в който участват “ГБС инфраструктурно строителство”, “Пътстрой 92”, “Главболгарстрой” и “Геострой”. Строителния надзор ще осъществява “Пътинвестинженеринг”, договорът е за 2,99 млн. лв. без ДДС. Участъците на “Струма” се изграждат с пари от Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: