pixel

Ню Йорк дава $40 млн. награди за проекти за микро-мрежи

new york

Губернаторът на Ню Йорк  Андрю Куомо е вложил 40 милиона долара в наградни фондове, които трябва да дадат тласък за укрепване на щата след супер-бурята Санди чрез малки обществени електрически микро-мрежи. Дали това ще бъде достатъчно, за да се преодолеят регулаторните и икономическите бариери, които стоят пред усилията за създаване на микро-гридове в щата, ще стане ясно скоро.

Това е част от въпроса, който стои пред участниците в конкурса за наградата на Ню Йорк. Като част от един много по-широк план на стойност 17 милиарда долара за „готовност за бури“, наградният фонд от 40 милиона долара  има за цел да даде старт на най-малко десет „независими, общностни системи за електроразпределение“ в целия щат.

Проектите имат за цел да подкрепят общностите с до около 40 000 жители. През по-голямата част от времето те ще работят като част от голямата електроразпределителна мрежа. Но по време на извънредни ситуации  микро-мрежите ще бъдат в състояние да се изключат от мрежата и да се захранват сами, създавайки „острови“ със стабилна енергия за болници, полицейски участъци, пожарни станции, бензиностанции и други критични системи.

Това е по-индиректен подход от този, предприет от управата на съседния щат Кънектикът, който през 2012 г. създаде щатска програма за микро-мрежи. През август  щатът отдели 18 милиона долара за финансиране на девет проекта. Кънектикът се счита за лидер в региона по отношение на подкрепата за микрогридове, въпреки че и други местни власти влагат доста средства за аварийно резервно електрозахранване и енергийна самодостатъчност на местните общности.

Независимо кой от подходите ще успее, опитът на различните щати ще бъде много ценен и показателен за всички други правителства по света, които обмислят планове за енергийна сигурност в условията на глобалното изменение на климата с неизбежните все по-чести бедствени събития като урагани, проливни дъждове, засушавания и др.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: