pixel

80% от строителните фирми са пред фалит

строителство

Източник: btvnews.bg

Строителството е в колапс. 80% от фирмите съкращават персонал или са пред фалит, показват данни на Камарата на строителите.

През последните 2 години над 2500 компании са замразили дейността си, а повече от 90% от фирмите в бранша са свили обемите си на работа. На практиката от върховата 2008 г. досега производството се е свило 2 пъти.

122 000 работници са останали без работа през последните 3 години. В сравнение с 2011 г. например, строителните работници са намалели с близо 17%.

1/3 от безработните в България са бивши служители на строителни фирми, показва статистиката на строителната камара. На практика 9 от 10 компании са принудени да съкращават персонал, за да оцелеят на пазара.

Близо 90% от строителната продукция се дължи на обществените поръчки. Мога да кажа, че донякъде браншът се крепи на обществените поръчки. А от тези обществени поръчки 80% се финансират по европейски програми”, обясни инж. Светослав Глосов.

На практика, жилищни и бизнес сгради почти не се строят. Калоян Ерделски е в строителния бизнес от години. Признава, че от 2010 г. досега работата му е в застой, и не очаква раздвижване на пазара.

„Всичко се свежда до въпрос на оцеляване, да запазим дейността, да запазим добро име. Ние не мечтаем за пари, това сме си го избили от преди 3- 4 години от главите, ние мечтаем за работа и запазване на дейността”, заяви той.

Големите фирми в бранша имат свой прочит на статистиката за съкращение на хора и средства: приемат отпадането на по-малките компании като естествен процес от пренасищането на пазара.

„2008-ма направихме едно оптимизиране на състава – имахме около 15% съкращаване на състава. От 8-10 обекта годишно, сега работим на между 5 и 6”, уточни инж. Тано Нейчев. Друга причина за кризата в бранша е липсата на интерес към строежите „на зелено“.

„Закупуване преди завършен груб строеж не очакваме и това е нормално – клиентът иска да види готовия продукт”, добави Нейчев.

Прогнозите за жилищното строителство тази година са, че фирмите ще залагат повече на обновяването и санирането на старите сгради, отколкото на стартиране на нови строежи.

Според оценката на строителната камара, положителен ръст ще продължава да има само при обществените поръчки. През 2012 г. са сключени 2100 договора за общо 3 милиарда лева. Година по-рано е имало 1903 поръчки на стойност 2,5 млрд. лв.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: