Плаващ град

plavasht grad

Дизайнерското студио AT Design Office е предложил едно интересно решение справяне с пренаселването на големите градове в Китай – чрез мрежа от плаващи градове. Поръчан от китайската строителна фирма CCCC, планът за океански метрополис се състои от плаващ остров с площ четири квадратни мили, който може да побере цял един квартал в морето. Изработен от сглобяеми шестоъгълни модули, плаващият град ще бъде самоподдържаща се и самодостатъчна общност – удобна алтернатива за пренаселената континентална част.

Въпреки че тезата за плаващ град може да звучи фантастично, идеята е много по-близо до реалността, отколкото човек може да си представи. Плаващият остров ще бъде изграден със същите технологии, които CCCC са използвали за изграждане на 50-километровият мост между Хонг Конг, Макао и Жухай.

plavasht grad

AT Design Office планира това да е остров, направена от шестоъгълни модули, който има части под водата и части над повърхността й. Островът ще включва вертикални ферми и рибни стопанства, за да си произвеждат собствена храна. Ще има собствеи съоръжения за преработка на боклуците с цел устойчиво справяне със собствените отпадъци. Идеята е островът да бъде с нулеви въглеродни емисии и изцяло енергийно самодостатъчен.

Островът, който ще бъде организиран в група с други сглобяеми и плаващи острови, ще бъде свързан чрез подводни тунели с другите острови и със сушата. Зелени пояси ще обособяват централен район на острова, оформяйки парк, а под нивото на водата ще има хотел и увеселителен град. AT Design предвиждатостровът да си има обществен транспортен възел за подводници, круизни кораби и фериботи, които да превозват жителите от и до континента.

Плаващият град може да звучи като научна фантастика, но китайската транспортно-инвестиционна компания сериозно разглежда предложението за проектаи обмисля изграждането на негов образец, макар и в умален мащаб, още през следващата година.

plavasht grad

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: