pixel

Българска фирма строи чашата за огъня в Сочи

sochi

Макетът на олимпийския стадион в Сочи

Лондон, 12 август 2012 г. Огромна метална огнена птица “излита” след закриването на летните олимпийски игри. Очаква се тя да “кацне” в Сочи на 7 февруари 2014 г. при запалването на огъня за ледените игри.

Българска фирма е в основата на градежа на готвената най-голяма олимпийска изненада в Сочи. Строителната компания “Хоризонт Иванов” вече е построила и изпратила в Русия специалната чаша на Олимпийския стадион, в която от 7 до 23 февруари ще гори огънят на ледените игри от официалното откриване до закриването на състезанията.

По традиция една от най-дълбоко пазените тайни преди всяка олимпиада е начинът, по който ще лумне огънят на арената.

Затова към момента хората от Организационния комитет на игрите въобще не говорят по темата и дори свенливо мълчат за формата на чашата на олимпийската арена. Информации по въпроса няма и в руските медии. А във всички разпространени проекти на Олимпийския стадион в Сочи мястото на чашата все още е празно и върхът на т.нар. игла очаква своя сензационен накрайник. Който е изработен в плевенската фабрика на “Хоризонт Иванов”.

Именно заради стремежа на организаторите да запазят пълна тайна върху готвеното представление на 7 февруари 2014-а, и от родната компания запазват пълно мълчание по въпроса. Затова и неколкократните опити на “Труд” да се свърже с отговорни фактори в “Хоризонт Иванов” и да научи повече подробности на олимпийска тема удариха на камък.

Но на сайта на фирмата скромно стоят следните изречения в раздел “Новини”: “В момента е в процес производството на конструкция по Фрагмент 1 и Фрагмент 2 на Чаша – олимпийски огън за игрите в Сочи. Тя представлява птица с разперени крила. За улеснение на доставките Руската Федерация е пуснала допълнителни фериботни превози за покриване натовареността на транспорта до Сочи.”

Кратката информация е придружена с малка снимка на “иглата” на Олимпийския стадион в Сочи, която още очаква чашата за огъня.

По всичко личи обаче, че точно “птица с разперени крила” ще е в основата на запалването на олимпийския огън на 7 февруари догодина. Най-малкото защото на 12 август миналото лято уникалната церемония по закриването на летните олимпийски игри в Лондон завърши с „излитането” на огромна светеща птица (б.а. – виж снимката на стр. 36) на фона на петте преплетени кръга. И е логично да се очаква, че тръгналата птица с олимпийската идея и дух от английската столица ще “кацне” в Сочи за откриването на следващата олимпиада.

Не е трудно да се досетим, че точно чудната Жар-птица от славянската митология ще е в основата на церемонията по запалването на огъня в Сочи. Жар-птица е вълшебна и с многоцветни сияещи пера. Според преданията обитава Световното дърво и е вестител на божествената воля. За Жар-птица също така се вярва, че има способността да се преражда и може да възкръсне от собствената си пепел.

В потвърждение на това предположение е и формата на факела, който наподобява перо на птица, с който олимпийският огън още обикаля цяла Русия в най-дългата олимпийска щафета в историята. Трасето е 40 000 км.

А визитката на компанията “Хоризонт Иванов” е достатъчно впечатляваща, за да изпълни и олимпийската си задача. Плевенската компания е изработила конструкцията на огромния метален покрив на “Арена Армеец” в столицата, както и на новия Терминал 2 на Летище “София”. Фирмата е участвала и в строежа на международното летище в Казан и на новата спортна зала в Ботевград.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: