pixel

12 месеца гратис за заемите за саниране

sanirane

Гратисният период на кредитите за саниране, които се отпускат на гражданите от фонда за жилищно обновяване, се увеличава от сегашните 6 месеца на 1 година. Това съобщи регионалният министър Десислава Терзиева на годишната конференция на оперативна програма “Регионално развитие”. Удължаването е договорено с фонда, който се управлява от Корпоративна търговска банка, преди седмица.

Тъй като избирането на строителни фирми, които да санират блокове, се забави, много хора с кредити изпаднаха в положение да започнат да ги изплащат, без да са усетили ефекта от топлоизолирането. Според Терзиева по-дългият гратисен период ще важи и за хората, които вече са изтеглили заем, но договорените 6 месеца гратисен срок още не са изтекли. Ако са изтекли обаче, договорите за заем няма да могат да бъдат променяни.

През следващия програмен период домакинствата ще продължат да плащат 25% от разходите за саниране, а останалите 75% ще продължат да са субсидия от оперативната програма, каза Терзиева. След началото на 2014 г. европейските пари за саниране ще са 275 млн. евро, сега бяха 63 млн. лв. От бъдещата сума обаче ще се възползват не само гражданите, живеещи в блокове, а и административни сгради, които са собственост на общините.

Промени в новата оперативна програма “Региони в растеж” има в мярката за развитие на туристически обекти. За разлика от досегашната програма, която финансираше атракции с местно значение и успя да напълни страната с всякакви музеи, новата ще финансира само туристически обекти с национално и световно значение. За това са предвидени 110 млн. лева.

Тези пари обаче ще се раздават не като безвъзмездна помощ, а предимно като нисколихвени кредити, тъй като Европейската комисия е преценила, че добре разработени, туристическите обекти са в състояние да осигурят дългосрочен приход.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: