99-етажен небостъргач в Индонезия ще сбира вятърна енергия

nebosturgach

Най-високият небостъргач в Джакарта – столицата на Индонезия – ще бъде завършен през 2020 годиина и ще черпи соларна и вятърна енергия. Оформен като венчелистчетата на разцъфнало цвете и наречен Pertamina, той ще е двойно по-висок от досегашния рекордьор по височина.

Замислен като част от новата централа на Pertamina – индонезийската държавна петролна и газова компания – небостъргачът символизира новоприетия модел на компанията за устойчиво развитие. Сградата ще приюти 20 000 служители. Тя ще има зала за сценични изкуства и изложбен павилион, джамия ,както и централна енергийна система, която ще е в сърцето на постройката. Покрита алея, чиито покрив ще е със соларни панели, ще свързва различните пространства в целия кампус.

nebosturgach

Отвор върху закръглената „корона“ на Pertamina ще съдържа „вятърна фуния“, която да впрегне и канализира силните ветрове с цел превръащнето им в енергия. SOM са предвидили извития профил на небостъргач неслучайно – за минимизиране на слънчевата топлина. Добавили са и екстериорни слънчеви сенници, които увеличават използването на естествената дневна светлина, без затопляне на сградата.

Когато бъде завършена през 2020 г., сградата ще генерира 25 процента от енергията, която й е необходима, от възобновяеми източници.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: