Стара маслина в сърцето на новата къща

kushta

Както въпросният столичен квартал, така и „Хеликс“ може да се гордее с тази къща. Целият екип на авторитетното архитектурно студио живее месеци наред с наистина мащабния жилищен проект. Собствениците, хора с отношение и с изграден вкус към добрия дизайн, се превръщат в равностойни партньори на архитектите при реализирането на новата си къща. А тя е специална и заради нещо интересно. Направена е в унисон с много стари принципи, известни като Васту шастра. Това е най-древната философия за правилното изграждане и оформяне на дома. Появило се в Индия преди Феншуй в Китай, учението дава важни насоки за постигане на повече хармония и семейно щастие чрез някои постулати. Те се спазват още при строителството и стигат до различни подробности – входът да е от север или изток, правилна геометрия, определени места за огъня, водата и т.н. Най-важното обаче е домът да има свой център, специално оформено място, нещо като олтар. В него чрез артпредмети, цветя и друга растителност, икони се енергизира цялото жилище. Този принцип по-късно древните римляни превръщат в свой и спазват ревностно. Знаем, че при тях атриумът (отвореното пространство между етажите, стигащо до покрива) е задължителен.

kushta

Привлечена от идеите на Васту, арх. Севдалина Недева решава да приложи част от тях при тази къща, започната още преди три години. Когато днешната є собственичка я открива на груб строеж, нещо силно я привлича в нея и след няколко огледи решава да я купи за семейството си. Приема изцяло дизайнерско-философските принципи, които предлага арх. Недева, и днес е истински щастлива от резултата. С плосък покрив, почти абсолютен куб, с огромни прозорци, отворени към всички гледки наоколо, сградата има достолепно излъчване, модерно и интригуващо. Дворът е малък и изолирането от съседните имоти се осигурява чрез стъпаловидна растителност покрай оградата. Отвън сградата се затваря с капаци и подвижни ажурни прегради, които осигуряват желаната изолация особено около басейна.

Къщата е на две основни нива плюс сутерен с домашна СПА зона и гараж и разполага с около 400 квадратни метра площ. В подземния етаж освен тангенторна вана, сауна с баня и кът за релакс има също и спалня за гости със собствена баня. Влизането е от изток, широко фоайе подготвя за експресивната картина вътре. Още тук погледът забелязва най-важното – просторът, който струи отвсякъде благодарение на щедрото присъствие на стъклото. Къщата е с огромни прозорци и дневната светлина нахлува безпрепятствено навсякъде. За това допринася и вътрешната прозрачност – на основния етаж няма преградни стени, само стъклени панели. От цяло стъкло са и парапетите на стълбата, която е обособена в клетка с цел по-добро отопляване.

kushta

Специално проектираният център на къщата е отвор, който тръгва от първия етаж и стига чак до покрива. Около него се развива целият интериор – веднага се вижда още от входното фоайе. Всички кътове в дневната са разположени край него, горе спалните също се въртят покрай сърцето на сградата. А в него гордо разперва клони старо маслиново дърво – внасянето и засаждането му е било едно от последните, но много важни неща преди окончателното завършване на дома. Едрото коренище е в кашпа в леко сниженото в центъра основно ниво, а поливането е осигурено по автоматичен път. Благородно дърво, възприемано като символ на мира и любовта, маслината е избрана неслучайно. Както и всеки детайл в тази къща. Високият дизайн и изкуството имат изключително място тук. Наред с марки мебели и аксесоари като Ligne Roset и Driade, Flos присъстват и утвърдени имена като Филип Старк, Патрисия Уркиола и Борек Сипек. Също и Николай Панайотов с приказната си живопис, Ставри Калинов с малките си изящни пластики, но и стари наши и чужди майстори – Дечко Узунов, Миро. В бъдеще сигурно ще се появи и знаменитият гълъб с маслиненото клонче на Пикасо… Защото къщата тепърва започва истинския си живот, пълен с човешки стъпки и радости, с очакваните гласове на деца и внуци в бъдеще. И над всичко това ще бди старата маслина в нейното сърце.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: