pixel

Новата кула на летището бе отличена в категорията „Сгради със специално предназначение

kula-letishte

Новата летищна контролна кула на ДП „Ръководство на въздушното движение“ (РВД) на летище София бе отличена в категорията „Сгради със специално предназначение“ в Националния конкурс „Сграда на годината 2013“. Това съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

При изграждането на новата летищна контролна кула на РВД е обмислено и проектирано разположението и функционалността на работните места, площта за оперативната зала за обслужване на въздушното движение и метеорологично обслужване, добавят оттам.

Спазени са изискванията за обзор към пистата за излитане и кацане, като е осигурена и открита площадка за наблюдение на контролираната зона на летището.

Предвидена е възможност за оборудване на работни места за обслужване и на втора писта, ако такава бъде изградена в бъдеще. Всички оперативни системи и съоръжения, пряко свързани с процесите по управление на въздушното движение, са двойно подсигурени, за да се гарантира постоянното и безопасно обслужване на полетите.

„Новата контролна кула не е поредната инвестиция, строеж или съоръжение. Тя е уникална, както със своята архитектура, така и със сложността на внедрените в нея технически решения“, обясняват от министертсвото.

Проектът е финансиран изцяло със средства на РВД, като всички участници в строителния процес – проектант, консултант и строител са само български фирми. Изпълнител на работно проектиране и строителство на обекта е „Главболгарстрой“ АД.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: