pixel

Азия докосва небето

asia

Някога асоцииран предимно с духовното начало и традициите, днес Азиатският континент е символ на прогреса. Само един поглед към профилите на градове като Токио, Хонконг, Тайпе или Банкок, наподобяващи игленици, е достатъчен да убеди всекиго в мощната трансформация на Азия.

Небостъргачите са превърнати в емблема на икономическия и технологичния възход, а надпреварата за изграждането на най-високата и зашеметяваща постройка тече с все по-ускорени темпове. Статистиките сочат, че само през последните 15 години на континента са построени повече от 70 сгради с височина над 300 м.

Азия е дом не само на най-високите конструкции, пробождащи небето със заострените си върхове, но и на някои от най-интересните по своя замисъл и визия. Едни от най-разпознаваемите здания без съмнение са двете кули Петронас в Куала Лумпур, Малайзия.

Дизайнът на високата 452 м композиция буди асоциации с ислямската култура на архипелага със своите арабески, повтарящи се геометрични мотиви и звезда с 8 лъча, образувана от кръстосващи се квадрати. Свързаните с мост кули на небостъргача се използват главно за офиси, а в основата му са изградени паркове, площади, шопинг център и концертна зала.

asia

Ако искате да видите с очите си най-големия слон на света, трябва да посетите 102-метровата Сграда-слон в Банкок, Тайланд. Наподобяваща конструктор “Лего”, тя демонстрира огромното значение, което хоботестото животно има за тайландците.

Друга не по-малко смайваща конструкция в Азия е 330-метровият незавършен хотел “Рюгьон” в Пхенян, Северна Корея. Планиран като бъдещия най-висок хотел в света, този амбициозен проект е започнат още през 1987 г., но пет години по-късно е преустановен поради недостиг на средства. През 2008 г. строителството тръгва наново, но кога ще завърши – не е ясно.

asia

Известният като дом на множество небостъргачи Хонконг може да се похвали и с един от най-необичайните – вдъхновения от израстващ стрък бамбук Банк ъф Чайна Тауър, който трябва да символизира благоденствие и охолство – какво по-добро за една банка?

И ако си мислите, че всички сгради трябва да са с правоъгълна или друга ръбата форма, значи не сте виждали Пръстена на живота в Кушун, Китай, осветяващ нощния небосклон с повече от 12 хиляди LED светлини.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: