Отстраняване на ръжда от метални повърхности

orgahim

Протекта 3 в 1 – Най-добра защита на метални повърхности

Протекта 3 в 1 е еднокомпонентен емайллак на база алкидни и акрилатни смоли. Употребява се за боядисване на слабо ръждясали или почистени от ръжда, но не до метален блясък, стоманени повърхности, парапети, огради, резервоари и др.

Основни предимства:

– 3 в 1 – корозиен инхибитор, грунд и декоративно покритие;
– преобразува ръждата в твърди неразтворими съединения на желязото;
– устойчивост на атмосферни влияния и на солена мъгла;
– много добра покривност и лесен за нанасяне;
– добро поведение при съхранение – не образува сбита утайка, не променя вискозитета си във времето.

orgahim

Какво представлява ръждата?

Ръждата е корозионен продукт, който се образува при оксидацията на желязо или стомана с кислород в присъствието на вода или атмосферна влага. Ръждата има пореста структура, която за разлика от оксидирания слой на други метали като хром, алуминий или цинк, не предпазва желязото от по-нататъшно разрушаване.

orgahim

Отстраняването на ръждата е изключително трудоемък и неприятен процес. Премахването може да се извърши ръчно, машинно или чрез третиране с ръждопреобразуватели. Оргахим е лидер в разработването, производството и продажбата на продукти за защита от ръжда. Един от най-купуваните продукти в тази сфера е боята Протекта 3 в 1. Тя едновременно играе роля на ръждопреобразувател, грунд и боя.

orgahim

При ръчното отстраняване се използват шкурки, телени четки или специални телени камбанки монтирани на дрелки. Не винаги може да се отстрани ръждата в дълбочина, поради това, че прониква дълбоко в метала и не е равномерна. След такава обработка за окончателно премахване на ръждата може да се ползват ръждопреобразуващи разтвори, които проникват дълбоко в ръждивата повърхност и преобразуват ръждата. Преобразуваната ръжда трябва да се защити с антикорозионен грунд и финишно декоративно покритие. Винаги преди нанасянето на грунда повърхността се почиства от мазни петна и прах с разтворители или обезмаслители.

Машинният способ е най-добрия начин за пълно премахване на ръждата. Използва се специализирана техника с помоща на пясък, изхвърлен под налягане и отнема част от металната повърхност. След пълното премахване на ръждата е необходимо да се нанесе антикорозионен грунд. В противен случай от влагата във въздуха се получава отново тънък слой ръжда.

Третирането на ръждясалата повърхност е също добър способ, който се прилага и поради това, че разтворите са много рядковискозни, проникват в дълбочина и преобразуват ръждата.

Важно е да се знае, че от влагата се намалява силата на ръждопреобразувателя и повърхността побелява. За това не бива да се оставя във влажно време и на открито за дълго време третираната повърхност. При този способ продуктът на Оргахим, боя Протекта 3 в 1 е изключително ефикасен и гарантира защита на металните повърхности. За отстраняване на ръжда ръчно също може да се използва и продуктът Коростоп.

За да помогне в борбата с ръждата и да осигури по-голям комфорт и спокойствие на своите клиенти, Оргахим е производител на различни видове системи за защита от корозия:

– на алкидна база за защита на черни метали;
– на алкидно-уретанова база за защита на черни метали;
– на епоксидна база за защита на черни метали;
– на акрилатна база за защита на цветни метали /поцинкована ламарина/;
– на база етил-силикатни цинкови грундове.

Оргахим

Оргахим е предприятие с над 100 годишна история. Продуктовата гама включва - бои, лакове, емайллакове, грундове, лепила, електроизолационни лакове, смоли, мазилки, сухи смеси, подови покрития термо- и хидроизолации. Около 30 процента от производството е насочено за задоволяване нуждите на потребителския пазар, останалите покриват промишления пазар. Дружеството е единствен производител в страната на анхидриди и най-голям производител на пластификатори и алкидни смоли.

Прочетете също: