pixel

България упълномощи ЕС да преговаря с „Газпром“

eu

България упълномощи писмено Европейската комисия да преговаря от нейно име с руската „Газпром“ за „Южен поток“.

Това съобщиха по обяд от Министерството на икономиката часове след като икономическият министър Драгомир Стойнев не успя да се срещне лично с енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер. Причината за провалената среща, на която двамата трябваше да обсъдят газопровода, е разминаване в програмите им.

Срещата с Гюнтер Йотингер е била планирана за 8,30 часа сутринта, но еврокомисарят я отложил за 11,30 заради промяна в програмата му. Този час обаче се оказал неудобен за българския министър, който пък имал друг ангажимент по същото време, поясниха от икономическото министерство. В крайна сметка двустранната среща е била отложена за след Нова година.

Преди седмица Брюксел предупреди страните, през които минава „Южен поток“, че трябва да се съобразят с европейското законодателство. Забележките на ЕК са, че трябва да бъдат допускани и трети страни да пренасят газ по „Южен поток“, доставчикът и операторът на тръбата да бъдат различни лица, както и прозрачна политика за определяне на транзитните такси.

„Нормално е ЕС да иска достъп до руските пазари, както Русия иска достъп до европейските. Проектът е изгоден и за двете страни, така че за тях остава да се договорят“, коментира вчера енергийният експерт Атанас Тасев на форум в София за перспективите пред проекта.

Според експерти обаче изграждането на „Южен поток“ няма да спомогне за освобождаване на пазара, а дори напротив – може да се увеличи зависимостта от един източник. „Не трябва да забравяме, че ако „Южен поток“ получи от ЕК дерогация (б.р. разрешение за изключение от правило), това означава липса на свободен пазар“, каза Светлина Кортенска, адвокат по европейско право.

„Важно е откъде идва газът. Технически е невъзможно да се пренасят допълнителни количества от трети страни“, смята енергийният консултант Пламен Русев. Икономистът Владимир Каролев напомни, че досега няма уговорка между България и Русия да се пренася различен от руския газ.

„Не сме подписали окончателен договор за „Южен поток“, така че това тепърва ще се уговаря“, каза той и допълни, че няма начин проекта да бъде определен като безрисков независимо дали страната участва с пари или не.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: