pixel

Френски инвеститори искат да строят комплекс за 550 милиона евро в Рила

рила

„Престижни френски инвеститори искат да строят комплекс в Рила“. Това обяви вицепремиерът Даниела Бобева на пресконференция в Министерски съвет.

Тя поясни, че става въпрос за създаване на ски курорт с настанителна база от 20 хиляди легла. Проектът предвижда още обособяване на пътеки за планинско колоездене и условия за целогодишен планински туризъм.

„Идеята е това да се случи за 6 години, а парите, предвидени за инвестицията, са 550 милиона евро“, допълни Бобева. Предвидено е курортът да се простира на 8 хиляди хектара в територията на Община Самоков и Община Сапарева баня.

Българо-френският проект „Дестинация Рила“ предвижда изграждането на ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други видове занимания за туристи.

Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, а хотелите ще са с между две и пет звезди.

Целта е курортът да работи през всички сезони и да посреща над 200 хил. посетители годишно. Зоната ще е забранена за автомобили, за да се пази околната среда, подчерта Бобева.

По думите ѝ с днешното си решение МС е обособил работна група начело със заместник-министъра на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, която ще обсъжда проекта, именуван „Дестинация Рила“. Стана ясно, че потенциалните инвеститори са пет на брой.

Вицепремиерът обяви, че се очаква проектът да има значителен икономически ефект за страната ни и ако работната група го одобри, той ще бъде подкрепен и от правителството.

По-рано днес сдружението „Синя планета“ предупреди, че лансираният мегакурорт в Рила ще попада в границите на националния парк, където строителството е изключително забранено. По този повод строителството на подобен проект ще бъде незаконно.

Реализацията на ски проекти в Рила ще доведат до унищожителен антропогенен натиск в планината, вреди на защитени местообитания и консервационно значими видове, фрагментация на съобщества и екосистеми.

Проекти за интензивен ски и голф туризъм не са съвместими с целите на консервацията и противоречат на Плана за управление на Национален парк Рила, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, изтъкват от сдружението.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: