pixel

С 80% по-ефективно осветително оборудване в паркинга на Сити Център София

Сити Център София

Проектът за реновиране на сградата на Сити Център София тече с пълна сила. Един от етапите е подмяната на старите луминесцентни осветителни тела със съвременни LED  такива. Те са в пъти по-малко като бройка, но това в никакъв случай не се отразява на нивата на осветеност. В същото време е постигнато 80% понижаване на разходите за електричество. При реконструкцията бяха инсталирани 345 бр. LED тела с мощност 48 W, които замениха конвенционалните 984 бр. тела ЛОТ2 х 58W с луминесцентно осветление. Постигната осветеност отговаря изцяло на нормите на ЕС за закрити паркинг площи, въпреки намалението на осветителите над два пъти.

„Идеята за подмяна на осветителните тела на паркинга на CCS не е самоцел, коментира г-н Мирослав Некезиев, Технически директор на AIG/Lincoln, компанията, която управлява мола. – С течение на времето, влиянието на атмосферните условия и други фактори – осветителните тела се амортизират и се нуждаят от подмяна. Решението за цялостно обновяване на осветителните тела  беше логично обусловено и ще се отнася до търсенето на по-добри енергийни решения. Преди консумацията на на електрическа енергия възлизаше на 90 000 лв. годишно.“

Изпълнител на проекта за подмяна на осветлението на паркинга на Сити Център София е Окта Лайт България. Проектът на българската компания гарантира срок за възвращаемост на инвестицията под 18 месеца.  Гаранцията на осветителните тела е 4 години, а експлоатационният срок е минимум 9 години (при 24 часов режим на непрекъсната работа).

„Основно предимство на проекта е реализираната ефективност от над 80%, която при това се базира на сегашните цени на електроенергията, без да се вземе под внимание евентуално бъдещо увеличение на цените“, коментира г-н Веселин Илиев, старши мениджър бизнес развитие на Окта Лайт България. „Всичко това позволява на инвеститорите от София Сити Център да получат възвращаемост на своята инвестиция за срок под една година.“

Проектът е изпълнен със светодиодни тела от серията SLS. Освен със стилния си дизайн и ергономичен комфорт, осветителите от тази серия се отличават с изключително добро светоразпределение и с отличен термичен мениджмънт, фактори които са гаранция за висока ефективност и дълг срок на експлоатация. Използваните тела са с покритие от матиран поликарбонат за постигане на напълно хомогенна светлина и максимално удобство на посетителите на търговския център.

Източник: AIG/Lincoln Bulgaria

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: