pixel

Турция и Япония строят нова АЕЦ на Черно море

аец

Правителствата на Япония и Турция подписаха договор за строеж на втората атомна централа на югоизточната ни съседка. Ядрената мощност ще е в град Синоп, съобщи ИТАР-ТАСС.

Документите са подписани от премиерите на двете страни – Реджеп Ердоган и Шиндзо Абе във вторник вечерта.

„Без рискове не се правят инвестиции“, каза турският премиер. „В този случай е важно да се минимизират вероятните грешки“, добави той.

Първата АЕЦ на Турция вече се строи по договор с Русия. Това е „Акую“ в Мерсин.

Предполага се, че строителството на втората централа ще поеме японският концерн „Мицубиши“ в сътрудничество с френската ядрена компания „Арева“. През месец май Турция и Япония подписаха договор на стойност 22 милиарда долара за бъдещи инвестиции в проекта за АЕЦ.

Синоп е малък град с пристанище на южното крайбрежие на Черно море, обкръжен от море и планини.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: